VAIKUTUKSET

Erityisesti maitohorsman lehdissä on paljon ravintoaineita. Niissä on runsaasti kaloreita, C- ja B-vitamiineja, kivennäisaineita ja folaattia. Usein villikasveja suositellaan käytettäväksi yrttiteenä kuuriluontoisesti, mutta maitohorsmasta valmistettua teetä voi juoda pitkiäkin aikoja, sillä kasvilla ei ole tiedossa olevia sivuvaikutuksia. Erityisesti maitohorsman lehdet, mutta myös muut osat ovat antioksidanttisia. Kasvissa on aineita, jotka torjuvat tulehduksia, bakteereja ja viruksia.

Kerrotaan, että kasvi hidastaa myös syöpää estämällä solujen epänormaalia jakautumista. Maitohorsman lehdissä, varressa ja juurissa on nestettä poistavaa eli diureettista vaikutusta. Ne lievittävät tulehduksia ja kipuja sekä supistavat limakalvoja ja puhdistavat haavoja. Maitohorsman lehtiä voi kokeilla murskattuina ruhjeille ja tulehtuneelle iholle. Kasvilla on myös rauhoittavaa, viilentävää vaikutusta.

Kukat nuupahtavat herkästi, joten kannattaa poimia koko kasvi ja erotella kukat yksitellen talteen vasta kotona.

Maitohorsmateetä voidaan käyttää astmaan, yskään ja parantamaan maha- sekä suolistovaivoja sekä ripulia. Kasvi edistää ruuansulatusentsyymien tuotantoa. Kasvia voi kokeilla myös unettomuuteen ja hermostuneisuudesta johtuvaan päänsärkyyn. Horsmien sisältämistä ellagitanniineista saattaa olla apua eturauhasvaivoissa.

Erityisesti maitohorsman lehdet ovat ravinteikasta syötävää.

varoitukset

Maitohorsma on ainoita kasvejamme, jolla ei ole ainakaan toistaiseksi tiedossa mitään haittavaikutuksia.

Maitohorsma on ravinteikas kasvi, jota varmasti arvostettaisiin enemmän, jos se kasvaisi puutarhassa tai kukkapenkissä eikä villinä ja vapaana luonnossa.

Vastaa

Vieritä ylös