VOIKUKKA

Taraxacum spp.

Ruotsi: Maskros

Englanti: Dandelion

Saksa: Löwenzahn

Heimo: Asterikasvit – Asteraceae

Voikukka on yksi monipuolisimmista ja voimakkaimmista villeistä kasveistamme ja se kannattaa ehdottomasti ottaa haltuun. Aloita tutustuminen voikukkien maailmaan alla olevasta videosta.

Apomiktisestä eli suvuttomasta lisääntymisestä johtuen voikukat risteytyvät helposti keskenään ja voikukkia kasvaakin Suomessa useita satoja erilaisia alalajeja. Puhumme tällä kurssilla voikukista yleisenä sukuna monikossa (Taraxacum spp. eli species), mutta joissakin lähteissä käytetään voikukasta yleisesti nimitystä Taraxacum officinale, joka on todellisuudessa vain yksi voikukkalaji muiden joukossa.

Voikukkien tunnistaminen lajilleen ei ole hortoilijalle tärkeää.

Voikukan rohdoskäytöllä on maailmalla pitkä historia. Sitä on käytetty maksarohtona jo 1500-luvulta alkaen signatuuri- eli merkkiopin mukaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että jos kasvi muistutti muodoltaan jotain eritettä, elintä tai vaikkapa ruumiinosaa, sitä voitiin käyttää rohtona kyseiseen asiaan liittyvissä vaivoissa. Voikukan keltaisten kukkien katsottiin tehoavan erityisesti maksaan ja siihen liittyvään keltaiseen sappeen. Näin ollen voikukkien keltaisilla kukilla hoidettiin muun muassa keltatautia eli maksatulehdusta.

Voikukkia kasvaa Suomessa noin 500 erilaista alalajia.

Voikukkia on käytetty ravinnoksi muun muassa salaateissa, ja sen juurista ja kukista on valmistettu myös viinaa.


Seuraavilla oppitunneilla käymme läpi voikukkien tärkeimpiä tuntomerkkejä sekä vaikutuksia terveyteen. Lisäksi kerromme mistä ja milloin voikukkia kannattaa kerätä ja miten niitä voi käyttää hyödyksi keittiössä.

Vastaa

Vieritä ylös