nokkosen KÄYTTÖ KEITTIÖSSÄ

Nokkosen ryöppäämisestä puhutaan paljon. Se on hyvin yksinkertaista ja kerromme alla olevalla videolla, miten se tapahtuu. Tarvitset vain kattilallisen kiehuvaa vettä ja siivilän. Voit myös kaataa vedenkeittimestä kiehuvaa vettä nokkosen lehtien päälle.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on linjannut, että vihannesten ja hedelmien syömisestä aiheutuvat terveyshyödyt ovat merkittävämmät kuin nitraatin saannista koituvat haitat. Kannattaa siis syödä kasviksia ja villivihanneksiakin monipuolisesti ja muistaa kohtuus tässäkin asiassa. Suosittelemme kuitenkin nokkosen ryöppäämistä, varsinkin jos sitä käyttää runsaasti. Itse tosin saatamme silloin tällöin syödä pieniä, poltinkarvattomia nokkosia sellaisenaan tai sujauttaa lehtiä ryöppäämättöminä smoothieen, jolloin poltinkarvatkin tuhoutuvat. Vaikkapa pienten lasten kohdalla asiaan kannattaa kuitenkin suhtautua vakavasti. 

Nokkonen on varsin monipuolinen kasvi ja sitä kannattaa hyödyntää juuresta siemeniin saakka. Voit helposti korvata pinaatin nokkosella miltei reseptissä kuin reseptissä. Nokkonen kestää hyvin kuumennusta ja siitä voi valmistaa esimerkiksi keittoja, pataruokia ja piirakoita. Nokkonen sopii myös pestoihin, kastikkeisiin, pastoihin ja risottoihin. Kannattaa kokeilla myös nokkossipsejä lehtikaalisipsien tapaan valmistettuna.

Nokkosen nuoria versoja voi käyttää jo varhain keväällä, ja myöhemmin lehtiä voi napsia kasvin latvasta aina kukintaan saakka.

Nokkosesta voi hauduttaa myös yrttiteetä. Oikeastaan on vaikeaa keksiä, mihin tämä superkasvi ei taipuisi. Jos et muuta villiä kasvia käytä, niin syö ainakin nokkosta. Kannattaa myös kuivata nokkosta talven varalle ja jauhaa blenderissä viherjauheeksi. Tällä suomalaisella superfoodilla voi rikastaa monet talviset ruoat. Katso alta parhaimmat nokkosreseptimme.

RESEPTIT

Jaa kokkailusi sosiaalisessa mediassa #ripauksenvillimpi

siemennäkkäri ja

nokkos-cashew -levite

näkkäri

  • 1 dl tattarijauhoja
  • 1 dl kurpitsansiemeniä
  • 1 dl seesaminsiemeniä
  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • 0,5 dl hampunsiemeniä
  • 1 rkl nokkosensiemeniä
  • 2 tl nokkosjauhetta
  • 0,5 dl öljyä
  • 2 dl kiehuvaa vettä
  • ripaus suolaa
  • ripaus sormisuolaa näkkärin päälle

levite

  • 5 dl liotettuja cashewpähkinöitä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • luomusitruunankuori
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • 1 dl vettä
  • 2 rkl oluthiivahiutaleita
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • kourallinen nokkosta
  • ripaus suolaa ja mustapippuria

Kuumenna uuni 150 asteeseen. Sekoita jauhot ja siemenet keskenään kulhossa, kaada öljy ja kuuma vesi joukkoon. Sekoita ja anna taikinan turvota hetki.

Kaada taikina leivinpaperin päälle ja tasoita toisen leivinpaperin avulla ohueksi levyksi. Käytä apuna kaulinta tai vaikka viinipulloa. Ripottele sormisuolaa päälle ja paista noin 60-75 min, tai kunnes näkkäri on rapeaa.

Lisää kaikki levitteen ainekset blenderiin ja aja sileäksi. Lisää tarvittaessa vettä. Asettele harso siivilän päälle ja lusikoi cashew-massa valumaan vähintään kuudeksi tunniksi jääkaappiin. 

Tarjoile siemennäkkäriä ja nokkoslevitettä esimerkiksi metsäisen sienikeiton kanssa.

Nokkosessa on melkein tuplasti enemmän rautaa kuin pinaatissa, moninkertaisesti kalsiumia maitoon verrattuna ja C-vitamiiniakin enemmän kuin appelsiinissa.

nokkoscurry

neljälle

nokkospyre

  • 1 l tuoreita nokkosen lehtiä
  • 2 chiliä
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl raastettua inkivääriä

curry

  • 3 rkl mietoa öljyä
  • 1 iso sipuli
  • 6 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • nokkospyre
  • n. 4 dl kaurakermaa
  • 3 tl juustokuminaa
  • 1 rkl garam masalaa
  • 1,5 tl kurkumaa
  • tölkillinen kypsiä kikherneitä
  • ripaus suolaa

Ryöppää nokkoset. Poista chileistä siemenet sekä kannat, ja pilko ne pienemmiksi. Lisää kaikki pyreen ainekset tehosekoittimeen tai aja sauvasekoittimella sileäksi.

Kuumenna öljy pannulla ja kuullota siinä pilkottua sipulia noin 5 minuuttia. Lisää hienonnetut valkosipulit ja paista hetki.

Lisää nokkospyre ja kaurakerma sipuleiden joukkoon, sekoita ja lisää kurkuma ja tomaattipyre. Kypsennä currya muutama minuutti miedolla lämmöllä ja lisää kypsät kikherneet, garam masala, juustokumina ja suolaa. Tarkista maku, lisää mausteita, jos kaipaat potkua. 

Tarjoile nokkoscurry riisin, kvinoan tai naan-leivän kanssa.

gremolata nokkosesta ja vuohenputkesta

  • kahden luomusitruunan kuori
  • neljä valkosipulinkynttä
  • kaksi kourallista nokkosta ja vuohenputkea
  • ripaus suolaa ja pippuria

Pese sitruunat ja raasta niiden kuoret. Hienonna valkosipuli. Leikkaa nokkosesta ja vuohenputkesta hakkelusta. Mausta suolalla ja pippurilla. Gremolata sopii erinomaisesti esimerkiksi grillattujen herkkujen maustamiseen.

Energiapatukat nokkosella

10 kpl

18 x 18 cm vuoka

  • 85 g kaurahiutaleita
  • 85 g kurpitsansiemeniä
  • 150 g manteleita
  • 80 g tattarirouhetta
  • 70 g rusinaa
  • 70 g kuivattua karpaloa
  • 170 g kuivattua aprikoosia
  • 0,5 dl kuivattua nokkosta
  • 2 rkl nokkosensiemeniä
  • 4 rkl agavesiirappia tai hunajaa
  • 4 rkl vettä
  • ripaus suolaa

Vuoraa uuninpelti leivinpaperilla ja kuumenna uuni 180 asteeseen. Levitä kaurahiutaleet, kurpitsansiemenet ja mantelit pellille ja paahda noin 10 min.

Laita aprikoosit, hunaja ja vesi tehosekoittimeen ja aja sileäksi massaksi. Voit lisätä vähän vettä, jotta saat aprikooseista mahdollisimman tasaista tahnaa. 

Laita tahna kulhoon ja lisää siihen tattarirouhe, rusinat, karpalot, nokkoset ja suola. Sekoita ja lisää uunissa paahtuneet kaurahiutaleet, kurpitsansiemenet ja mantelit joukkoon. 

Levitä massa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja painele voimakkaasti toisen leivinpaperin avulla tiiviiksi. Paista uunissa noin 20 min, tarkkaile kuitenkin, ettei pinta paistu liikaa. Anna levyn jäähtyä ja leikkaa noin 10:een osaan.

Nokkosta voi käyttää monissa ruoissa pinaatin tapaan.

nokkos-raparperi -sima

5 litraa
  • 4 litraa vettä
  • 2 litraa nokkosen lehtiä
  • 0,5 litraa pilkottua raparperia
  • 5 cm kokoinen pala inkivääriä
    kuorittuna ja siivutettuna
  • 6 dl sokeria
  • 1 tl virkeää hapanjuurta

Vinkki: Jos sinulla ei ole juurta, niin voit korvata sen teelusikallisella tuoretta hiivaa.

Kiehauta 2 litraa vettä. Lisää siihen nokkonen, raparperi sekä inkivääri ja keitä miedolla lämmöllä noin 20 min. 

Laita sokeri puhtaaseen ämpäriin ja kaada nokkos-raparperi-inkiväärivesi siivilän läpi ämpäriin. Sekoittele, kunnes sokeri on liuennut. Lisää loput 2 litraa vettä. Tarkista, että nesteen lämpötila on 38-40 astetta, ei kuitenkaan yli 40 astetta, jolloin juuri kuolee. 

Ota ämpäristä nestettä lasiin ja sekoita 1 tl juurta siihen. Kaada juurineste ämpäriin ja sekoita. Peitä astia ja anna siman käydä huoneenlämmössä vuorokausi. Pullota sima seuraavana päivänä ja anna tekeytyä viikko kylmässä.

Vastaa

Vieritä ylös