VOIKUKKIEN KERÄÄMINEN

Voikukkia on helppo löytää eikä niitä kerätäkseen tarvitse lähteä kovinkaan kauaksi kotoa. Tosin pitää muistaa, että kaikkia villivihanneksia, kuten myös voikukkia, pitää kerätä puhtailta paikoilta. Voikukka kerää itseensä helposti raskasmetalleja, joten ihan kaupungin keskustan voikukat kannattaa jättää silmän iloksi. Katso videolta tarkemmat vinkit keräämiseen liittyen.

KASVUPAIKAT

Voikukka on hyvin yleinen koko maassa. Vain jotkin alkuperäiset voikukkalajit merenrannoilla ja Lapissa purojen varsilla ovat harvinaisia, ja ne tulisi jättää rauhaan. Vesistöjen rannoilla riittää villiyrttiharrastajalle maisemien lisäksi muutakin ihmeteltävää, ja voikukat voikin poimia vaikka omasta kotipihasta. Voikukkia tuntuu olevan miltei kaikkialla missä ihmisen vaikutus näkyy. Kasvi viihtyy pihoissa, niityillä, joutomailla, puistoissa, ja kaupungissa näitä sinnikkäitä pikkuaurinkoja kasvaa jopa asfaltin läpi. Voitkin siis kerätä ja käyttää niitä huoletta, sillä et varmasti onnistu syömään niitä sukupuuttoon. Kysy vaikka keneltä poloiselta tahansa, joka yrittää vimmaisesti pitää voikukkia poissa puutarhastaan.

Kaupungissa näitä sinnikkäitä pikkuaurinkoja kasvaa jopa asfaltin läpi.

Voikukkien kukat kannattaa poimia heti, kun ne ovat avautuneet. Vasta-avautuneet kukat tunnistaa koverasta muodosta ja kiinteästä keskustasta.

Myöhemmin voikukan kukkamykerö muuttuu kuperaksi.

Vastaa

Vieritä ylös