VAIKUTUKSET

Nokkonen on monipuolisin villivihanneksemme. Sitä voidaan käyttää yleiskunnon ylläpitoon ja sairauksien ennaltaehkäisyyn sekä tukemaan hedelmällisyyttä. Nokkonen auttaa moneen, esimerkiksi virtsatie- ja eturauhasvaivoissa, heinänuhassa, päänsäryssä ja huimauksessa sekä kuukautiskivuissa ja suolistovaivoissa. Erityisesti nokkosen siemenistä on apua toipumiseen uupumuksesta ja masennuksesta. Kasvi auttaa myös muistia pysymään hyvänä.

Pinaattiin verrattuna nokkonen sisältää runsaasti muun muassa proteiinia ja ravintokuitua sekä rautaa. Kalsiumia nokkosessa on reilusti enemmän kuin maidossa, joten se on hyvä lisä kasvispainotteiseen ruokavalioon. Nokkosessa on saantisuosituksiin nähden merkittäviä määriä myös muun muassa magnesiumia, kaliumia ja fosforia. Tämä superkasvi sisältää merkittäviä määriä myös C-vitamiinia, folaattia sekä A- ja E- vitamiineja.

Nokkonen on yksi luontomme superkasveista, jolla on monipuolisia lääkinnällisiä ja ravitsemuksellisia vaikutuksia.

Nokkonen on erityisen hyvä lisä kasvisruokavalioon, sillä se sisältää runsaasti rautaa, proteiinia ja kalsiumia.

Varoitukset

Myrkytystietokeskuksen mukaan nokkonen aiheuttaa lähinnä paikallisia ärsytysoireita. Tällä tarkoitetaan kasvin polttamisesta aiheutuvaa ihoärsytystä, joka ei kuitenkaan ole vaarallista. Kasvin ryöppäys ja runsas C-vitamiinin nauttiminen nokkosaterioiden yhteydessä vähentää nitraattien saantia. Nitraatin vuoksi nokkosta ei saa antaa alle vuoden ikäisille lapsille, eikä sitä suositella käytettäväksi, jos sairastaa munuaisten tai sydämen vajaatoimintaa.

Nokkosen runsas käyttö saattaa lisätä keskushermostoa rauhoittavien lääkkeiden vaikutusta. Kasvilla saattaa olla vaikutusta myös kuukautiskiertoon. Vanhojen nokkosten lehtiin kehittyvät aineet voivat ärsyttää munuaisia ja aiheuttaa siten selkäkipuja. Siksi onkin suositeltavaa käyttää loppukesällä vain kasvin tuoreita latvuksia.

Nokkosen kaikkein terveellisin osa on siemenet ja niitä kannattaa ehdottomasti poimia talteen loppukesästä.

2 kommenttia

  • Hei! Säilyykö nokkosessa vitamiinit ym. hyvät aineet kun sen ryöppää?

    Voiko nokkosen siemeniä syödä ilman ryöppäystä? Siemeniä näyttää olevan jo nyt vai onko paras ottaa ne talteen vasta loppukesällä?

    • Moi Päivi! Kiitos hyvästä kysymyksestä ja pahoittelut vastauksen viivästymisestä! Olemme olleet lomalla.

      Nokkonen kerää helposti itseensä mahdollisesti haitallisia nitraatteja, joten sen ryöppäämistä suositellaan yleisesti. Nopea kiehautus alentaa nitraattipitoisuutta ja poistaa poltinkarvojen pistävyyden, mutta on totta että samalla häviää myös osa tärkeistä ravintoaineista. Tästä syystä ryöppääminen kannattaa tehdä nopeasti. Uusimpien tutkimusten valossa kasvisten nitraatit eivät kuitenkaan ole yhtä haitallisia kuin esimerkiksi lihajalosteisiin lisätyt nitraatit, joten omalla kohdallaan voi punnita ryöppäämisen hyötyjä ja haittoja. Jos ryöppäät nokkoset, niin ryöppäysvesi kannattaa ottaa talteen ja käyttää kasvien lannoitteena tai hiushuuhteena tummille hiuksille!

      Nokkosen ravintorikkaita siemeniä voi alkaa kerätä silloin kun ne ovat tummanvihreitä. Siemeniä kerätään yleensä heinä-elokuussa kasvupaikasta riippuen. Ainakin täällä pääkaupunkiseudulla nokkonen vasta kukkii, joten siemeniä joutuu vielä hieman odottamaan. Siemeniä ei tarvitse ryöpätä, vaan niitä voi käyttää joko heti tuoreeltaan, kuivattuna tai ilmatiiviissä rasiassa pakastettuna.

      Aurinkoisin terveisin,

      Annika

Vastaa

Vieritä ylös