maitohorsman TUNNISTAMINEN

Vaikka maitohorsman tunnistaminen on helppoa kasvin kukkiessa, saatat silti haluta maistella sitä jo paljon ennen kukintaa. Tällä oppitunnilla kerromme esimerkiksi, mistä maitohorsman verson tunnistaa ja erottaa varmasti sitä nuorena muistuttavasta ranta-alpista. Kurkkaa kuitenkin ensin videolta kasvin tärkeimmät tuntomerkit.

tuntomerkit

Maitohorsma on suuria kasvustoja muodostava monivuotinen ruoho, joka kasvaa 50-150 cm korkeaksi.

Maitohorsman nuoret versot puskevat maasta aikaisin keväällä ensimmäisten villivihannesten joukossa.

Maitohorsman näyttävä kukkaterttu muodostuu useimmiten purppuranpunaisista kukista.

Yksi maitohorsman verso voi kasvattaa kesän aikana jopa 80 000 siementä.

Maitohorsma on yleinen kasvi koko maassa.

näköislajit

Vaikka erilaisia horsmia kasvaa maassamme lähes parikymmentä, on maitohorsma kookkaana ja näyttävänä varsin omannäköisensä eikä kasvia voi käytännössä sekoittaa sukulaisiinsa. Mikään horsma ei myöskään ole myrkyllinen. Nuorena versona maitohorsman saattaa kuitenkin sekoittaa ranta-alpin versoon. Kasvit saattavat kasvaa vierekkäin samoilla kasvupaikoilla. Kasvien puhjettua kukkaan sekoittumisen vaaraa ei enää ole, koska ranta-alpilla on keltaiset kukat ja maitohorsmalla purppuranpunaiset. Jo versovaiheessa maitohorsman lehdet sijoittuvat varrelle kierteisesti kun ranta-alpilla ne ovat vastakkain tai kiehkuraisesti.

Maitohorsman verso on nuorena usein punertava ja alkaa jo varsin pienenä hapsottaa latvasta ranta-alpin kasvutavan ollessa suppumaisempi. Onneksemme ranta-alpi on myrkytön. Kasvia on käytetty ulkoisena rohdoksena esimerkiksi haavojen hoitoon ja sillä on värjätty lankoja.

Vasemmalla kuvassa on maitohorsman nuori verso, keskellä ja oikealla ranta-alpi.

Vastaa

Vieritä ylös