VAIKUTUKSET

Voikukka on yksi luontomme monipuolisimmista lääkekasveista. Siinä on moninkertaisesti ravinteita muihin salaattikasveihin verrattuna. Sen lehdet sisältävät runsaasti muun muassa kalsiumia ja rautaa sekä C-, B2-, B6-, A-, K- ja E-vitamiinia. Voikukan nauttiminen vahvistaa ja virkistää ja sen lehdet lisäävät virtsaneritystä. Sanotaan, että voikukan juuret edesauttavat maksan toimintaa ja niillä on tulehduksia torjuvaa vaikutusta.

Voikukka on kitkeryytensä vuoksi janoa sammuttavaa. Sen on todettu lisäävän ruokahalua, tehostavan ruuansulatusta ja helpottavan rasvojen imeytymistä sekä mahakipuja. Lisäksi voikukka voi helpottaa turvotusta, joka liittyy PMS-oireisiin ja alentaa verenpainetta. Voikukka auttaa myös myrkkyjä poistumaan elimistöstä ja sillä on mieltä rauhoittava vaikutus. Kaikilla kasvinosilla on immuniteettia parantavaa vaikutusta.

Voikukka on yksi luontomme superkasveista, jolla on monipuolisia lääkinnällisiä ja ravitsemuksellisia vaikutuksia.

Voikukkia kannattaa kerätä puhtaalta paikalta, sillä kasvi saattaa kerätä itseensä raskasmetalleja. Voikukalle, kuten muillekin ruoka-aineille, voi olla myös allerginen. Voikukka on voimakkaasti diureettinen eli se lisää virtsaneritystä. Voikukan käyttö voi siten olla haitallista matalasta verenpaineesta kärsiville. Sapeneritystä lisäävänä kasvina voikukka voi saada sappikivet liikkeelle. Sitä ei pidä käyttää mikäli suolistossa tai sappitiehyessä on tukkeumia tai sappirakossa tulehdus. Voikukan käyttö saattaa lisätä mahan happoisuutta ja suurina annoksina aiheuttaa pahoinvointia sekä ripulia.

Voikukka on yleinen koko maassa ja sitä kasvaa paikoin runsaasti, joten hortoilijalla on varaa valita parhaat päältä.

Vieritä ylös