Viikon villiyrtti: Vuohenputki

Vuohenputki

Aegopodium podagraria

Keskiajalla vuohenputkea viljeltiin luostareissa ja myöhemmin myös kotipuutarhoissa erityisesti sen kihtiä helpottavien ominaisuuksiensa vuoksi, mutta kasvia käytettiin myös ravinnoksi. Nykyisin vuohenputki on yksi niistä villivihanneksista, jotka herättävät suuria tunteita. Jotkut pitävät sitä pahana rikkaruohona ja miltei vihaavat sitä. Toisissa kasvi herättää pelonsekaista kauhua, koska samassa sarjakukkaiskasvien heimossa (Sarjakukkaiskasvit – Apiaceae) esiintyy myös tappavan myrkyllisiä lajeja, jotka muistuttavat jossakin määrin vuohenputkea. Vuohenputkesta myös pidetään paljon, koska kasvi on niin monikäyttöinen ja sitä kasvaa samalla paikalla runsaasti.

Vuohenputki on varsin yleinen ja satoisa kasvi, joten olisi sääli jättää se hyödyntämättä. Vuohenputki on maultaan mieto ja hyvänmakuinen sekä erittäin monikäyttöinen kasvi keittiössä. Kun on huolellinen ja tietää, mitä tuntomerkkejä katsoa, voi kasvia käyttää turvallisesti. Muista kuitenkin aina käyttää kasveja vasta, kun olet 100-prosenttisen varma tunnistuksesta. Vuohenputken kohdalla on järkevää joko seurata kasvustoa yksi kesä ja varmistua tunnistuksesta kukintovaiheessa, jolloin kasvi on helppoa erottaa näköislajeistaan tai osallistua villivihanneskurssille, jossa oppii, mitä tuntomerkkejä kannattaa katsoa ja miten vuohenputken varmasti erottaa muista. Vuohenputken paras osa ovat kasvin nuoret versot, ja ne ovatkin parhaimmillaan juuri nyt.

Vuohenputken tunnistamisen kanssa pitää olla tarkkana.

Laajoja kasvustoja kasvattava vuohenputki viihtyy puutarhoissa, pihoilla, puistoissa, joutomailla ja metsän reunoissa. On totta, että jos kasvia kasvaa puutarhassasi, on liki mahdotonta päästä siitä eroon. Kasvi kasvaa pienestäkin juurenkappaleesta ja suorastaan intoutuu kitkemisestä. Villivihannesharrastajille nämä sen sijaan ovat hyviä uutisia. Kannattaakin siis valita taistelunsa ja tarvittaessa vaihtaa näkökulmaa. Omalla maalla kasvavaa vuohenputkikasvustoa voi välillä niittää matalaksi ja saada siten uutta satoa pitkin kesää.

Vuohenputken maukkain osa ovat sen heleänvihreät nuoret lehdet.

Vuohenputkesta voidaan käyttää kaikki osat juurta lukuunottamatta. Kaikkein maukkain osa kasvista ovat nuoret, vielä supussa olevat heleänvihreät versot, jotka puskevat maasta ensimmäisten villivihannesten joukossa lämpimillä paikoilla jo huhtikuun puolivälissä. Nyt versot alkavat olla parhaimmillaan ja voit unohtaa kaupan vihersalaatin joksikin aikaa.

Vuohenputki on yksi parhaista villivihanneksistamme.

Vuohenputken nuorten lehtien maku on mieto, ja muistuttaa hitusen porkkanaa tai selleriä. Lehdet ovat rakenteeltaan miellyttävän rapeita. Tästä kasvista saakin täydellisen, ravinteikkaan ja maukkaan salaattipohjan arkeen tai juhlaan. Vuohenputki taipuu moneen muuhunkin, sillä sen lehdet kestävät mainiosti myös kuumennusta. Voit helposti sujauttaa sitä miltei ruokaan kuin ruokaan.

Monikäyttöistä vuohenputkea voi sujauttaa miltei ruokaan kuin ruokaan.

Miltä kuulostaa vaikkapa villi vichyssoise tai kesäkurpitsalasagne vuohenputkella? Osallistu villivihanneskurssillemme tästä ja opit lisää vuohenputken turvallisesta ja vastuullisesta keräämisestä sekä sen monista käyttömahdollisuuksista keittiössä. Voit myös kokeilla alla olevaa salaattireseptiä ja antaa vuohenputken viedä mennessään!

Helppo evässalaatti vuohenputkesta

kahdelle

Ainekset

neljä kourallista vuohenputken nuoria lehtiä
(lisäksi muita villiyrttejä, esimerkiksi litulaukan lehtiä, vaahteran kukkia ja suolaheinää)
1 dl kvinoaa
1 pkt maustamatonta tofua
250 g miniluumutomaatteja
kourallinen pähkinöitä
2 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
soijakastiketta
ripaus suolaa ja pippuria

Sitruunavinegrette

1 dl hyvää oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
1 tl sinappia
tilkka hunajaa tai vaahterasiirappia
ripaus suolaa ja pippuria

Huuhtele kvinoa, keitä se kypsäksi suolatussa vedessä ja jätä jäähtymään. Huuhtele vuohenputken lehdet ja levitä ne hetkeksi kuivumaan keittiöpyyhkeen päälle. Voit käyttää myös salaattilinkoa. Pilko valkosipuli pieneksi ja revi tofu suupaloiksi. Paista valkosipuli ja tofu oliiviöljyssä pannulla, kunnes tofu saa pintaansa hieman väriä. Mausta soijakastikkeella, suolalla ja pippurilla. Halkaise kirsikkatomaatit pituussuunnassa. Sekoita vinegretin ainekset keskenään.

Kokoa salaatti ikään kuin ylösalaisin kahteen kannelliseen n. 1 litran kokoiseen lasipurkkiin siten, että kaikki kosteat ainekset ovat pohjalla. Näin koottu evässalaatti säilyy hyvänä ja rapeana pidempään. Kaada vinegrette pohjalle, sitten kirsikkatomaatit, kvinoa, tofu ja pähkinät. Täytä purkki lopuksi vuohenputken lehdillä ja mausta halutessasi muilla villiyrteillä. Älä täytä purkkia aivan täyteen, jotta saat myöhemmin salaatin ainekset paremmin sekaisin. Säilytä salaattia pystyasennossa mielellään viileässä ja käännä ennen tarjoilua hetkeksi ylösalaisin, jotta vinegrette valuu joka puolelle. Sekoita ainekset keskenään ja nauti vaikka suoraan purkista.

Salaatti on helppo ottaa mukaan myös kesäiselle eväsretkelle, koska vegaanisena se säilyy paremmin kuin monet herkemmin pilaantuvat raaka-aineet.

Jaa kokkailusi somessa #ripauksenvillimpi.

2 kommenttia

Vastaa

Vieritä ylös