Viikon villiyrtti: Pihasyreeni

PIHASYREENI

Syringa vulgaris

Vanhan sanonnan mukaan pääskysestä ei ole enää päivääkään kesään. Jos nämä nopeasti pyrähtelevät linnut jäävät kiireiseltä nykyihmiseltä huomaamatta, on muitakin varmoja kesän merkkejä nähtävillä. Pihasyreeni on niin yleinen kasvi Etelä-Suomen puutarhoissa, ettei sen huumaavalta tuoksulta ja näyttävältä kukkimiselta voi oikein välttyä mikäli silloin tällöin vilkaisee muutakin kuin puhelimensa ruutua. Oikeastaan myös sosiaalinen media täyttyy syreeninkukista tähän aikaan vuodesta – ainakin tietyissä piireissä.

Pihasyreeni on omalta osaltaan vastuussa alkukesän huumaavan kukkeasta tuoksusta. Vaikka ilmansaasteet ovatkin heikentäneet tuoksua turmelemalla kasvin tuoksumolekyylejä, johdattelee kasvin parfyymisyys ajatukset edelleen lapsuuden loputtoman pitkiin aurinkoisiin kesäpäiviin mummolassa. Pihasyreeni on kasvi, jonka miltei kaikki tuntevat jo kaukaa. Tiesitkö kuitenkaan, että kasvin kukinnoista aukeaa myös uskomaton makumaailma? Parfyymisen tuoksun lisäksi mausta voi löytää kukkaisia ja marjaisia sävyjä. Vaikka syreeni ei kasvakaan luonnossamme villinä ja vapaana, voi sitä silti itse heittäytyä hieman tavallista villimmäksi ja käyttää kauniita kukkia myös sisäisesti. Olemmehan me sitä, mitä syömme.

Pihasyreenin parfyyminen tuoksu on varma kesän merkki.

Pihasyreeni on 5-8 metriä korkeaksi kasvava pensas tai pieni puu. Ruodilliset lehdet ovat vastakkaisia, ehyitä, herttatyvisiä ja kaljuja. Puikea ja suippo lehtilapa on noin 4-10 cm pitkä. Kasvin helposti tunnistettava kukinto on tiheä terttu. Yksittäisen kukan sinipunainen, noin 10 mm leveä teriö muistuttaa pientä torvea. Pihasyreenistä on olemassa myös valkokukkainen muoto (Syringa vulgaris ‘alba’).

Kesymmissäkin kasveissa piilee villejä mahdollisuuksia.

Pihasyreenin kukat taipuvat erityisesti kesäisiin jälkiruokiin. Niitä voi sujauttaa niin juomiin, leivonnaisiin kuin kakkuihinkin. Kokeile valmistaa syreenijäätelöä tai ripottele kukkia yksinkertaisesti smoothien pinnalle tai vaikka hedelmäiseen salaattiin tuomaan ripaus kauneutta kesäisiin päiviin. Syreeninkukkien maku sopii erityisen hyvin yhteen mansikoiden tai raparperin kanssa.

Pihasyreenin kukkaisuus taipuu moneen myös keittiössä.

Kaikkien puuvartisten kasvien osien poimimiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Pysyttele siis omalla pihalla tai kysy naapurilta lupa muutaman kukkatertun nappaamiseen. Syreeni on antelias kukkiensa suhteen, joten kasvista ei tarvitse olla huolissaan. Kiitollisuuden osoittaminen naapurin lisäksi luonnolle on toki aina pelkästään hyväksi.

Pihasyreenin lisäksi saman suvun kasveista meillä viihtyy ainakin selvästi pihasyreeniä myöhemmin kukkiva unkarinsyreeni (Syringa josikaea) sekä puistosyreeni (Syringa x henryi). Kaikki syreenit ovat myrkyttömiä, joten voit huoletta maistella niitäkin. Pidä tosin mielessä, että mikään kasvi ei koskaan sovi kaikille, joten kannattaa aloittaa varovasti.

Tutustu alla syreenisiirapin ja siitä valmistetun gin & tonicin reseptiin! Jos haluat oppia lisää muista jännittävistä villiyrteistä, tutustu kurssitarjontaamme tästä.

Jaa kokkailusi somessa #ripauksenvillimpi.

SYREENI-raparperi Gin & Tonic

Syreeni-raparperisiirappi
noin 1,3 l valmista siirappia

1 l pihasyreenin kukintoja
1 l vettä
2 dl raparperia
noin 330 g sokeria

Gin & tonic yhdelle

lasillinen jäitä
3 cl syreeni-raparperisiirappia
4 cl giniä
noin 1 dl tonicvettä

Valmista ensin syreeni-raparperisiirappi. Upota kokonaiset syreeninkukat hetkeksi kylmään veteen ja nosta kuivumaan keittiöpyyhkeen päälle. Kun tertut ovat hieman kuivahtaneet, nypi kukat talteen. Vihreät osat maistuvat karvaalta, mutta pieni määrä ei haittaa. Pilko raparperi paloiksi ja laita kattilaan veden kanssa. Kiehauta vesi ja sekoita joukkoon syreeninkukat. Anna makujen uuttua seuraavaan päivään tai kunnes neste on jäähtynyt. Siivilöi neste talteen ja sekoita joukkoon sokeri. Sokeri liukenee kylmäänkin nesteeseen kunhan annat sille hieman aikaa.

Valmista sitten gin & tonic. Täytä kaunis lasi jääpaloilla. Kaada siirappi ja gini lasin pohjalle ja täytä lasi lopuksi tonicvedellä. Koristele valmis juoma syreeninkukilla ja nautiskele kesästä.

Syreeni-raparperisiirappi sopii moneen muuhunkin. Jos keität seosta sokerin kanssa pidempään miedolla lämmöllä, saat paksumpaa siirappia. Kokeile ainakin aamiaisella jogurtin ja granolan kanssa. Syreeni-raparperisiirappi maistuu myös jäätelön tai vaikkapa lättyjen kanssa. Varsinkin jos lisäät siirappiin hieman enemmän sokeria, se säilyy jääkaapissa hyvänä muutaman kuukauden.

Vastaa

Vieritä ylös