Viikon villiyrtti: Mesiangervo

Mesiangervo

Filipendula ulmaria

Keski-Euroopassa niittyjen kuningattareksi kutsutun mesiangervon näyttävä ja tuoksuva, kermanvalkeana loistava kukinta on varmasti tuttu näky kesämaisemassa, vaikka kasvia ei nimeltä tuntisikaan. Erityisesti kasvin lehtien voimakas maku jakaa mielipiteitä, ja yrttipiireissä mesiangervo tunnetaankin ensisijaisesti rohdoskasvina, vaikka sitä voidaankin käyttää myös ravintona. Kasvi on vahvimpia lääkinnällisiä yrttejämme, ja sitä kannattaakin nauttia varovasti. Ulkoisessa käytössä voi olla huolettomampi, ja haluammekin nyt jakaa kanssanne ohjeen mesiangervo-jalkakylpyyn, joka rentouttaa kesäriennoissa väsähtäneitä jalkoja.

Mesiangervo on kosteiden niittyjen kuningatar.

Kesä-elokuussa kukkiva mesiangervo on ruusukasvien heimoon kuuluva monivuotinen ruoho. Se viihtyy kosteilla niityillä, ojissa ja rannoilla ja kasvaa noin 0,5-1,2 metriä korkeaksi. Korvakkeelliset, ruodilliset lehdet ovat varrella kierteisesti. Lehtilapa on parilehdykkäinen ja muodostuu 3-5 parista sekä päätölehdykästä. Lehdyköiden välissä on välilehdyköitä. Mesiangervon näyttävä, kermanvalkoinen kukinto on runsaskukkainen kerrannaishuiskilo.

Mesiangervo on vahva rohdoskasvi, johon kannattaa suhtautua kunnioittavasti.

Vuonna 1899 lanseerattu, maailman tunnetuin lääkemerkki, Aspirin on nimetty mesiangervon silloisen tieteellisen nimen Spirea ulmarian mukaan. Kasvista löytyykin samaa salisyylihappoa, jota aikanaan onnistuttiin eristämään mesiangervon lisäksi myös pajun kuoresta ja jota nykyisin valmistetaan synteettisesti. Mesiangervoa voikin kokeilla kuumeeseen, erilaisiin tulehduksiin ja kipuihin, kuten vaikkapa päänsärkyyn. 

Maankuulun kasvitieteilijän, Sinikka Piipon, mukaan paras keino flunssan hoitoon on kaataa kuumaa vettä mesiangervon kukintojen päälle, lisätä hieman hunajaa ja tilkka rommia. Saat varmasti hyvää vaihtelua kuumalle marjamehulle, ja mikä estää yhdistämästä näitä kahta rohtoa keskenään.

Mesiangervolla on perinteisesti hoidettu monenlaisia kuumetauteja.

Perinteisesti mesiangervolla on maustettu simaa ja olutta. Kasvia on käytetty myös rohtona muun muassa virtsatieongelmiin, tuhkarokkoon, ripuliin, epilepsiaan ja kaikenlaisiin kuumetauteihin. Huumaavan tuoksunsa ansiosta kasvilla on myös vuorattu juhlatilojen lattioita ja näin peitetty juhlijoista tulvivia epämiellyttäviä hajuja. Nykyisin mesiangervoa käytetään kosmetiikassa kasvin sisältämien eteeristen öljyjen sekä salisylaattien vuoksi.

Mesiangervosta voidaan käyttää ravinnoksi lehdet ja kukat. Lehtien aromi on vahvasti lääkkeenomainen, kun kukkien mausta löytyy makeutta ja hunajaisuutta. Kummankin kasvinosan maku on vahva, ja niitä kannattaa jo senkin vuoksi käyttää pieninä määrinä mausteena tai yrttiteenä. Kukista voi valmistaa myös vaikkapa kukkasokeria ja käyttää sitä vaniljasokerin tapaan leivonnassa.

Kokeile kasveja aluksi varovasti ja käytä mesiangervoa kuuriluontoisesti.

Suurina annoksina mesiangervo saattaa aiheuttaa pahoinvointia, huimausta ja mahavaivoja. Sitä ei suositella lapsille, eikä raskaana oleville tai imettäville. Astmaatikkojen on syytä käyttää kasvia varovasti. Jos olet allerginen salisylaateille tai aspiriinille, jätä kasvi suosiolla kukkimaan. Mesiangervo saattaa aiheuttaa myös siitepölyallergiaa.

Kokeile alta löytyvää, rentouttavaa jalkakylpyä auttamaan rauhoittumisessa ja nukahtamisessa. Kokemuksesta tiedämme, että jos jalat kipeytyvät ollessasi vielä villiyrttejä poimimassa, voit sujauttaa kukkia suoraan myös kenkiisi. Jalkojen lämpö saa ainesosat imeytymään myös matkalla, ja ainakin kengät tuoksuvat aiempaa paremmilta.

Jos haluat oppia lisää muista villiyrteistä ja niiden monipuolisista käyttömahdollisuuksista, tutustu verkkokurssitarjontaamme tästä.

Villiyrttejä kannattaa käyttää myös kotikylpylässä.

Rentouttava Mesiangervo-jalkakylpy

Yhdelle

Ainekset

½ l tuoreita mesiangervon kukintoja
(tai alle ½ dl kuivattuja)

n. 1 l kiehuvaa vettä + haaleaa vettä valmiiseen kylpyyn

2 rkl merisuolaa

2 rkl epsomsuolaa

Kaada kuuma vesi kukintojen päälle ja anna hautua kannen alla noin 20 minuuttia. Lisää suola ja epsomsuola kuumaan veteen. Voit halutessasi siivilöidä kukat pois, jos haluat päästä vähemmällä siivoamisella. Kaada seos pesuvatiin ja lisää sen verran haaleaa vettä, että nilkat peittyvät ja kylvystä tulee miellyttävän lämpöistä. Kylvetä väsyneitä jalkoja 10-15 minuuttia, kuivaa jalat ja hiero niitä esimerkiksi yrttiöljyllä tai jalkavoiteella. Pue puhtaat sukat ja nautiskele rentoutuneesta olotilasta.

Mesiangervon kukkia kannattaa kuivata myös talven varalle. Ripusta pieniä kukintokimppuja roikkumaan tai kuivata niitä vaikka paperipussissa. Saat samalla huumaavaa tuoksua kotiisi. Jos jostain kumman syystä mietit jo ensi joulua, voit valmistaa kuivatuista kukista kauniita jalkakylpyjä myös lahjaksi.

Jaa kokkailusi somessa #ripauksenvillimpi.

2 kommenttia

  • Moi nimetön!

   Kiitokset haliterveisistä ja palautteesta <3

   Epsom-suola on magnesiumsulfaattia ja sitä kutsutaan myös karvassuolaksi. Sitä käytetään esimerkiksi kylpyihin, ihon kuorintaan ja hiuspohjan hoitoon. Tässä jalkakylvyssä epsom-suola lisää rentouttavaa vaikutusta entisestään, mutta se ei ole pakollinen ainesosa. Kannattaa kuitenkin kokeilla. Karvassuolaa myydään nykyään monissa paikoissa ja hankimme omamme Ruohonjuuresta!

   Rentouttavia kylpyhetkiä 🙂

   Aurinkoisin terveisin,
   Annika

Vastaa

Vieritä ylös