Viikon villiyrtti: Koivut

Koivut

Betula spp.

Keskikesän aurinko paistaa. Valo ja varjo leikittelevät keskenään, kun kävelet kiemurtelevaa polkua alas rantaan. Kevyt tuuli havisuttaa puiden lehvästöä, linnut laulavat ja puiden oksien lomassa välkehtii sininen järvi. Rantasauna on lämpiämässä. Jos sinun pitäisi nimetä ensimmäinen puu, jota ajattelet, mikä se olisi?

Tähän keskikesän juhlaan vahvimmin liitetty kasvi on tietenkin koivu. Juhannuksena koivuja asetellaan koristamaan pihoja ja ovenpieliä. Niistä valmistetaan vihtoja sekä juhannuksen puhdistautumisrituaaleihin että talven varalle. Koivujen tieteellinen sukunimi ‘Betula’ juontuu ilmeisesti hepreankielisestä neitsyttä tarkoittavasta sanasta. Myös omassa kansanperinteessämme koivu on yhdistetty naisellisuuteen, viattomuuteen, hyvyyteen ja puhtauteen. Tunnetusti koivuvihdalla saunassa vihtominen puhdistaa ja uudistaa kehoa. Oletko kuitenkaan nauttinut koivunlehtiä myös sisäisesti?

Koivu liitetään kulttuurissamme juhannukseen.

Maassamme kasvaa kahta suurta koivulajia: hieskoivua (Betula pubescens) ja rauduskoivua (Betula pendula). Riippuvaoksaisen rauduskoivun lehdet ovat toissahalaitaiset kun hieskoivun lehti on vain kertaalleen sahalaitainen. Tunnistamista hankaloittaa se, että koivut myös risteytyvät keskenään. Onneksi villiyrttiharrastajan ei välttämättä tarvitse erottaa näitä puita lajilleen. Paras vihta syntyy kuitenkin rauduskoivun lehtevistä oksista, jotka sidotaan yhteen hieskoivulla – tai narulla.

Koivut risteytyvät myös keskenään.

Perinteisesti koivua on osattu hyödyntää monin eri tavoin. Keväisin roudan sulaessa alkaa puissa mahla virrata. Koivunmahla virkistää ja lisää munuaisten toimintaa. Sitä on käytetty keväisin lisäämään elinvoimaa. Mahlakausi päättyy puiden silmujen puhjettua. Mikäli et ole sattunut pakastamaan mahlaa keväällä, voit hankkia sitä myös hyvin varustelluista ruokakaupoista. Valitse kotimainen tuote, joka sisältää 100 % mahlaa, niin mieto ja raikas maku pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Mahla on oiva janojuoma sellaisenaan ja sitä voidaan käyttää monessa ruoanlaitossa veden sijaan.

Koivu taipuu moneen ja sen käytöllä on pitkät perinteet.

Mahlan lisäksi koivusta voidaan käyttää myös silmuja ja nuoria lehtiä. Lehdet ovat parhaimmillaan ennen juhannusta poimittuina, jonka jälkeen ne muuttuvat rakenteeltaan kovemmiksi ja maultaan karvaammiksi. Talvella myös koivun risuista voi valmistaa teetä. Muista, että kaikkien puiden osien poimimiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Kokeile hauduttaa koivunlehdistä vahvaa teetä, jonka makeutat hunajalla ja lisäät joukkoon halutessasi hieman sitruunaa. Anna jääteen uuttua yön yli ja nauti hyvin jäähdytettynä. Kurkkaa alta myös helppo, kesäisen raikas koivusorbetin resepti. Tämä herkku maistuu juhannukselta ja valmistuu kätevästi ilman jäätelökonetta joko blenderin tai sauvasekoittimen avulla. Muista kuitenkin, että mikään luonnonkasvi ei sovi kaikille.

Kokeile kasveja aluksi varovasti ja käytä koivua kuuriluontoisesti.

Koivua ei suositella jos kärsii vakavista sydän- tai munuaissairauksista. Myös koivun siitepöly, mahla tai koivunlehtien sisältämät salisylaatit voivat aiheuttaa allergisia reaktioita. Salisylaatit voivat myös lisätä verenohennuslääkkeiden vaikutusta. Koivu ei välttämättä sovi kaikille raskauden ja imetyksen aikana. Kokeile kaikkia kasveja aluksi varovasti ja käytä koivua vain kuuriluontoisesti.

Jos haluat oppia lisää muista jännittävistä villiyrteistä, tutustu verkkokurssitarjontaamme tästä. Yrttisesonki ei todellakaan pääty toukokuussa, vaan jatkuu aina ensimmäisiin yöpakkasiin saakka.

Villiyrttisesonki jatkuu aina ensimmäisiin yöpakkasiin saakka.

Koivusorbetti

noin 1 l valmista sorbettia

Ainekset

1 l koivunlehtiä

1 l vettä

0,5 dl sitruunamehua

530 g sokeria

1,5 rkl glukoosisiirappia

Kiehauta vesi, lisää koivunlehdet ja anna uuttua yön yli tai kunnes neste on jäähtynyt. Siivilöi lehdet pois. Lisää sitruunamehu, sokeri ja glukoosisiirappi nesteeseen ja sekoittele kunnes sokeri liukenee. Pakasta massa vaikka korkillisessa kartonkitölkissä. Seuraavana päivänä laita massa blenderiin ja pyöräytä sekaisin. Pakasta uudelleen tarjoiluastioissa, kuten vaikkapa kahvikupeissa, kunnes koostumus muistuttaa sorbettia. Voit antaa koivusorbetin olla pakastimessa pidempäänkin. Tarjoile ja nauti välittömästi sillä sorbetti sulaa helposti.

Jaa kokkailusi somessa #ripauksenvillimpi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös