VOIKUKKA

Taraxacum spp.

ruotsi: Maskros

englanti: Dandelion

saksa: Löwenzahn

heimo: Asterikasvit – Asteraceae

alaheimo: Sikurikasvit –Cichorioideae

Voikukka – tuo monien vihaama, pihat valtaava kiusankappale, on oikein valloittava villivihannes. Tällä tunnilla opit miten vihasuhteen voi kääntää rakkaudeksi ja saat tästä rikkaruohosta itsellesi ikuisen kaverin keittiöön. Voikukka on yksi monipuolisimmista ja voimakkaimmista villeistä kasveistamme ja se kannattaa ehdottomasti ottaa haltuun. Aloita tutustuminen voikukkien maailmaan alla olevasta videosta.

Voikukan rohdoskäytöllä on maailmalla pitkä historia. Sitä on käytetty maksarohtona jo 1500-luvulta alkaen signatuuri- eli merkkiopin mukaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että jos kasvi muistutti muodoltaan jotain eritettä, elintä tai vaikkapa ruumiinosaa, sitä voitiin käyttää rohtona kyseiseen asiaan liittyvissä vaivoissa. Voikukan keltaisten kukkien katsottiin tehoavan erityisesti maksaan ja siihen liittyvään keltaiseen sappeen. Näin ollen voikukkien keltaisilla kukilla hoidettiin muun muassa keltatautia eli maksatulehdusta.

Voikukkia kasvaa Suomessa noin 500 erilaista alalajia.

Voikukkia voi käyttää monella tavalla keittiössä.


Seuraavissa osioissa käymme läpi voikukkien tärkeimpiä tuntomerkkejä sekä vaikutuksia terveyteen. Lisäksi kerromme mistä ja milloin voikukkia kannattaa kerätä ja miten niitä voi käyttää hyödyksi keittiössä. Aloita alta voikukkien tunnistamisesta.

Vastaa

Vieritä ylös