Maitohorsmankukkalimonadi

Maitohorsmankukkalimonadi

Tästä kuumasta ja kuivasta kesästä huolimatta jotkut sinnikkäät kasvit jaksavat kukoistaa. Yksi tällainen kasvi on upean fuksianpunaisena kukkiva maitohorsma, josta kirjoitimmekin blogissa aiemmin keväällä. Maitohorsma on uskomattoman monipuolinen kasvi ja siitä voidaan käyttää ravinnoksi kaikki kasvinosat. Haluammekin nyt jakaa kanssanne virkistävän maitohorsmankukkalimonadin ohjeen. Tässäpä oiva tapa tehdä pieniä taikoja keittiössä ja pullottaa kesää talven varalle. Pakastimessa juoma säilyy hyvänä ainakin vuoden päivät.

Maitohorsmasta on moneen keittiössä.

Poimi maitohorsman kukinnot mieluiten aikaisin aamulla, jolloin kasvin nestejännitys on korkeimmillaan. Voit poimia samalla myös lehtiä ja käyttää niitä vaikkapa salaatin joukossa, vaikka kukinnan aikana poimitut ovatkin jo hieman karvaampia kuin ennen kukintaa poimitut lehdet. Lehtiä voi myös hiostaa ja kuivata teeaineksiksi. Myös maitohorsman kukkia voi kuivata ja hauduttaa niistäkin teetä. Muista kerätessäsi, että vastuullinen villiyrttiharrastaja ei jätä jälkiä luontoon. Poimi siis koko kasvi, älä riivi pelkkiä kukintoja.

Jos kasvi olisi harvinaisempi, arvostaisimme sen kauneutta varmasti nykyistä enemmän.

Laita kukinnot joksikin aikaa kannelliseen astiaan ja avaa kansi ulkona, jotta suurin osa kukissa viihtyvistä pikkuötököistä pääsee karkuun. Napsi sitten kukinnoista talteen vain yksittäiset kukat. Vihreistä osista tulee juomaan hieman kitkerää makua, eikä väristä tule yhtä kauniin pinkkiä.

Säilö kesää maitohorsmankukkamehun muodossa.

Ota talteen alta maitohorsmankukkalimonadin resepti. Jos haluat oppia lisää muista jännittävistä villiyrteistä, tutustu kurssitarjontaamme tästä.

Jaa kokkailusi somessa #ripauksenvillimpi.

Maitohorsmankukkalimonadi

mehutiiviste
noin 1 litra

1 l maitohorsmankukkia
1 l vettä
2 dl valkoista sokeria
1 sitruunan mehu

limonadi yhdelle

lasillinen jäitä
1 dl mehutiivistettä
1 dl kuplavettä

Kiehauta vesi kattilassa. Lisää kukat ja anna uuttua vähintään pari tuntia tai yön yli. Siivilöi neste talteen vaikkapa kestovihannespussia apuna käyttäen. Lisää joukkoon sokeri ja sekoittele, kunnes se liukenee. Lisää joukkoon sitruunan mehu ja ihaile kun juoman väri muuttuu silmissä haaleanpunaisesta kauniin pinkiksi.

Täytä lasi jäillä, kaada mehutiiviste pohjalle ja täytä lasi kuplavedellä. Tarjoile juoma heti. Kaunis pinkki väri haalistuu, kun juoma seisoo lasissa.

Voit käyttää mehutiivistettä myös muissa juomasekoituksissa. Oma suosikkimme on maitohorsmankukka gin & tonic. Voit soveltaa syreeni-raparperi gin & tonicin ohjetta, joka löytyy täältä. Jos valmistat juomaa, kerro siitä meillekin ja jaa kuva somessa #ripauksenvillimpi.

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vastaa

Vieritä ylös