poimulehtien KÄYTTÖ KEITTIÖSSÄ

Poimulehdet ovat käyttökelpoisia sellaisenaan ja niille riittää huuhtelu juoksevalla vedellä. Salaattilinko on kätevä apuväline myös villivihannesten huuhteluun. Mietoina kasveina poimulehtiä voi lisätä miltei ruokaan kuin ruokaan. Koska lehdet kestävät myös kuumennusta, on mahdollisuuksia rajattomasti. Salaateissa tai voileipien päällä poimulehdet ja sen kukat näyttävät kauniilta. Lisää joukkoon muita suutuntumaltaan rapeampia kasveja, kuten vaikkapa vuohenputkea. Voit lisätä poimulehtiä helposti melkein kaikkiin lempiruokiisi tuomaan villiä vivahdetta. Kerromme videolla lisää käyttövinkkejä kasville.

Kasvin rohdosvaikutukset saa parhaiten käyttöönsä hauduttamalla poimulehtiteetä. Se on maultaan mietoa ja kauniin vaaleanvihreää. Voit toki lisätä muutaman poimulehden myös lempiteesi joukkoon. Poimulehdestä voi valmistaa myös jääteetä, ja lisätä vahvan teen joukkoon vaikka sitruunaa ja hunajaa tuomaan lisämakua. Jäätee säilyy muutaman päivän jääkaapissa.

Jos poimulehteä viljelee tai sitä kasvaa omassa pihassa, kannattaa kukkivat kasvustot leikata mataliksi, jolloin kasvi tekee uusia lehtiä syksyyn saakka.

RESEPTIT

Jaa kokkailusi sosiaalisessa mediassa #ripauksenvillimpi

filotaikinapiiras

pohja

  • 250 g filotaikinaa sulatettuna
  • oliiviöljyä voiteluun

täyte

  • öljyä paistamiseen
  • 1 purjo
  • 200 g poimulehden lehtiä
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 300 g kurpitsaa
  • 1 tl garam masalaa
  • ripaus suolaa ja pippuria

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Pese ja suikaloi purjo ja kuullota sitä paistinpannulla. Lisää hienonnettu valkosipuli, poimulehti ja viipaloitu kesäkurpitsa. Kääntele hetki, mutta älä anna kypsyä yli. Mausta suolalla ja pippurilla. 

Levitä filotaikinalevyt yksi kerrallaan uuninkestävälle paistinpannulle. Voitele jokainen väli oliiviöljyllä. Levitä pohjalle täyte ja käännä taikinan reunat yksitellen täytteen päälle voidellen taas jokaisen kerroksen oliiviöljyllä.

Paista piirasta ensin levyllä muutama minuutti ja siirrä sitten uuniin noin 10-12 minuutiksi, kunnes piiras on saanut väriä ja on päältä rapea.

Koska poimulehtiä löytää helposti ja kasvin maku on mieto, on siitä helppoa aloittaa villivihanneksiin tutustuminen.

VILLIt vohvelit

6 kpl
  • 3 dl kasvimaitoa
  • 2-3 kourallista poimulehden lehtiä 
  • 1 tl omenaviinietikkaa
  • 3 rkl rypsiöljyä
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 2 ½  dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
  • paistamiseen rypsiöljyä tai vegaanista voita

Aja poimulehdet ja kasvimaito tasaiseksi tehosekoittimessa. Lisää joukkoon rypsiöljy ja omenaviinietikka. Sekoita erillisessä kulhossa kaurahiutaleet, vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola. Yhdistä neste ja kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan turvota noin 30 min.

Paista vohveliraudalla rapeiksi ja nauti esimerkiksi villivihannessalaatin kera.

villivihannes-salaatti

  • erilaisia villivihanneksia
    sesongin mukaan:
    esim. vuohenputkea,
    poimulehteä,
    piharatamoa,
    maitohorsman lehtiä
  • syötäviä kukkia:
    esim. voikukan keltaisia osia
    ja keto-orvokkia
  • käenkaalivinegrettiä
  • pikkelöityjä kuusenkerkkiä

Asettele villivihannekset salaattilautaselle ja ripottele päälle pikkelöityjä kuusenkerkkiä. Mausta käenkaalivinegretillä ja koristele syötävillä kukilla.

lemonade

pieni kannullinen
  • 2 rkl hunajaa
  • 7 dl vettä
  • 1 dl limemehua
  • 0,5 dl poimulehden lehtiä
  • ripaus suolaa
  • jäitä

Lämmitä osa vedestä ja liuota siihen hunaja. Anna jäähtyä.

Sekoita tehosekoittimessa loppu vesi, limemehu ja poimulehden lehdet. Kaada kannuun jäiden päälle ja sekoita joukkoon jäähtynyt hunajavesi. Koristele limesiivuilla ja nauti kylmänä.

Poimulehti tunnetaan erityisesti naisten parhaana ystävänä, sillä kasvilla on vaikutuksia, joista saattaa olla apua niin kuukautiskipuihin kuin vaihdevuosioireisiinkin.

Vastaa

Vieritä ylös