keto-orvokki

Viola tricolor

Ruotsi: Styvmorsviol

Englanti: Wild pansy / Johnny Jump up

Saksa: Wildes Stiefmütterchen

Heimo: Orvokkikasvit – Violaceae

Kauneuden kaipuu on meissä ihmisissä sisäänrakennettu ominaisuus. Toisissa se elää vahvempana kuin toisissa, mutta olet varmasti huomannut, että ruoka maistuu paremmalta, kun käyttää kauniita astioita ja näkee hieman vaivaa esillepanoon. Melkein puolet vuodesta on mahdollista virkistää sieluaan ja ruumistaan luonnon antimilla ja koristaa annoksia vaikka syötävillä kukilla. On myös hauskaa huomata, että näinkin pienellä kasvilla on ollut lukuisia lempinimiä. Kasvit eivät selvästikään ole olleet yhdentekeviä aiemmille sukupolville. Kurkkaa videolta, oletko kuullut yhtäkään näistä lempinimistä aiemmin.

Keto-orvokin suurinta terälehteä on pidetty äitipuolena, kahta keskimmäistä äidin omina lapsina ja ylimpiä orpolapsina.

Kristillisessä perinteessä kerrotaan, että keto-orvokilla oli aikoinaan upea tuoksu, joka houkutteli poimijoita. Kukkien poimijat talloivat kuitenkin samalla viljapeltoja, joissa orvokki kasvoi rikkaruohona. Niinpä orvokki kääntyi kristillisen jumalan puoleen ja pyysi, että tuoksu otettaisiin pois, jotta arvokas vilja säästyisi. Kukan pyyntö toteutui ja se sai tuoksun tilalle pyhän kolminaisuuden värit, kullan, valkoisen ja violetin. Uskontokunnasta riippumatta luonnon antimet ja niistä muodostetut tarinat ovat kiinnostaneet ihmisiä jo pitkän aikaa.

Keto-orvokin terälehdissä, kuvioissa ja värityksessä on aikojen saatossa nähty monenlaisia merkityksiä.


Seuraavilla oppitunneilla käymme läpi keto-orvokin tärkeimpiä tuntomerkkejä sekä vaikutuksia terveyteen. Lisäksi kerromme mistä ja milloin keto-orvokkeja kannattaa kerätä ja miten niitä voi käyttää hyödyksi keittiössä.

Vastaa

Vieritä ylös